Een fax verzenden

U kunt een origineel scannen en verzenden naar een faxapparaat op de bestemming via de telefoonlijn of het internet. Het apparaat kan een fax verzenden op de volgende manieren:

Communicatiemethodes

• G3-fax

De specificaties voor standaard faxapparaten die gebruikmaken van een analoge telefoonlijn. Om een fax te verzenden, voert u het faxnummer (telefoonnummer) in van het bestemmingsapparaat zoals een MFP of telefoon met faxfunctie.

• IP-fax

Geef het IP-adres of de hostnaam van het ondersteunende apparaat in om een fax te verzenden over een IP-netwerk (intranet).

• Internetfax

Een fax wordt verzonden via het internet, doorgestuurd door een e-mailserver. Geef een e-mailadres op om de fax te verzenden naar een ondersteunend apparaat of computer.

Opmerking

Een document scannen en verzenden

Het apparaat scant het te verzenden document op de glasplaat of in de automatische documentinvoer (ADF). Het apparaat slaat de gescande gegevens op in het geheugen en verzendt deze (geheugenverzending). Wanneer u geheugenverzending gebruikt, kunt u verschillende handige functies gebruiken zoals herhalen en broadcastverzending.

Opmerking

• Gebruik de faxfuncties van het apparaat om communicatietijd en kosten te verminderen, en voor extra beveiliging.

• Zie onderstaande voor meer informatie over de voordelen van de verzendmethoden en geheugenverzending:

G3-fax

Een fax wordt via een openbare telefoonlijn naar de bestemming verzonden. Geef het faxnummer (telefoonnummer) van de bestemming op. U kunt deze functie gebruiken om faxen te verzenden en ontvangen tussen het apparaat en een ander apparaat dat geen IP-fax of internetfax ondersteunt.

Basisprocedure voor het verzenden van faxen

• Verbind een externe telefoon om te spreken met iemand op de plaats van bestemming.

• Gesprekskosten worden apart in rekening gebracht afhankelijk van het telefoonservicecontract en de afstand tot de bestemming.

IP-fax

Documenten worden verzonden en ontvangen tussen apparaten die IP-fax ondersteunen. Verbind de apparaten via een IP-netwerk (een netwerk dat TCP/IP gebruikt als communicatieprotocol) om documenten te versturen. Geef de bestemming op door het IP-adres, de hostnaam of het Eigen faxnummer in te voeren, afhankelijk van de verbindingsomgeving. U kunt deze functie gebruiken om faxen te versturen en ontvangen tussen het apparaat en een apparaat van een andere fabrikant dat IP-fax ondersteunt.

Documenten verzenden via IP-Fax

• U kunt de communicatiekosten verminderen omdat er geen gesprekskosten in rekening worden gebracht.

• Via een IP-netwerk kunt u sneller communiceren dan met een analoge telefoonlijn. Ook is er geen e-mailserver nodig om het bericht over te brengen, dus kunt u documenten versturen en ontvangen zonder vertraging.

• Deze functie is geschikt voor communicatie tussen apparaten binnen hetzelfde lokale netwerk, zoals het intranet van uw bedrijf.

• U kunt een fax versturen naar een G3-fax door de communicatie vanaf het apparaat via een VoIP-gateway naar een openbare telefoonlijn tot stand te brengen.

Opmerking

• IP-fax dat door dit apparaat wordt ondersteund, is compatibel met ITU-T-aanbeveling T.38.

• Om te verzenden naar een G3-fax via een gateway die is aangesloten op een openbaar telefoonnetwerk, moet u het telefoonnummer van het apparaat van de ontvanger opgeven. Als het faxnummer van de ontvanger bijvoorbeeld "0312345678" is, geeft u "5678" op. Om van een IP-fax naar G3-fax te verzenden zonder een gatekeeper of SIP-server te gebruiken, moet u tevens de gateway registreren.

• Een alias telefoonnummer is een nummer dat geregistreerd is in de gatekeeper en dat alleen beschikbaar is in het netwerk waarop de gatekeeper aangesloten is.

• Let op het aantal cijfers in het telefoonnummer in de conversietabel voor gateway/IP-adres om verzendingsfouten te vermijden.

• Alhoewel het apparaat meerdere IP-adressen kan hebben in een IPv6-omgeving, kan slechts één adres IP-faxberichten ontvangen.

Internetfax

Documenten worden verstuurd en ontvangen via een internetverbinding tussen apparaten die internetfax ondersteunen. Geef bij het versturen van een fax de bestemming op door het betreffende e-mailadres in te voeren. Het document wordt verstuurd als bijlage in een e-mail. U kunt deze functie gebruiken om faxen te verzenden en ontvangen tussen het apparaat en een apparaat van een andere fabrikant dat Internetfax ondersteunt.

Documenten zenden en ontvangen via internetfax

Voordelen van Geheugenverzending

Het apparaat slaat het gescande origineel tijdelijk op in het geheugen en verzendt deze vervolgens. Bij het verzenden van documenten met veel pagina's draait het apparaat het bestemmingsnummer en wordt de verzending gestart voordat het scannen van alle pagina's van het origineel is voltooid (Parallelle Geheugenverzending).

Basisprocedure voor het verzenden van faxen

U kunt de volgende handige functies gebruiken bij het verzenden van een fax:

• Wanneer de lijn van de bestemming bezet is of als er een verzendingsfout optreedt, probeert het apparaat automatisch om het nummer opnieuw te bereiken, tot vijf keer en met intervallen van vijf minuten.

• U kunt een ander origineel scannen terwijl het apparaat een fax verzendt of ontvangt of een rapport afdrukt, zodat u de volgende fax onmiddellijk kunt verzenden.

• U kunt dezelfde fax naar meer dan een bestemming verzenden nadat u het origineel een keer heeft gescand (Broadcastverzending).

• U kunt het origineel scannen en later verzenden op een opgegeven tijdstip.

Een fax verzenden op een opgegeven tijdstip

• Het apparaat geeft een waarschuwingsbericht weer wanneer een fax naar meer dan een bestemming wordt verzonden.

Voorkomen dat faxen naar een verkeerde bestemming worden verstuurd

Geheugenverzending en Parallelle geheugenverzending

In Parallelle geheugenverzending draait het apparaat het faxnummer van de bestemming tijdens het scannen van het origineel en verzendt het een fax.

• Een fax wordt verzonden via Geheugenverzending in de volgende gevallen:

• De lijn op de bestemming was bezet en er kon geen verbinding worden gemaakt

• Het apparaat was aan het communiceren met een andere bestemming

• Er werd een origineel geplaatst op het scanglas tijdens het verzenden van een fax

• Er werd meer dan een bestemming gespecificeerd

• De tijd voor verzending werd gespecificeerd

• [Voorvertoning] werd gespecificeerd

• Een fax kan in normale Geheugenverzending worden verzonden als de resterende geheugencapaciteit laat is. De resterende geheugencapaciteit waarbij het apparaat overschakelt naar normale Geheugenverzending is afhankelijk van de opties die op het apparaat zijn aangesloten.

• De verzending wordt beëindigd als het rapport met het communicatieresultaat wordt afgedrukt als u op [Stoppen] drukt, het origineel geblokkeerd is of de resterende geheugencapaciteit laag wordt. Het opgeslagen document wordt verwijderd.

• U kunt specificeren om Parallelle geheugenverzending niet te gebruiken en alle documenten in het geheugen op te slaan vóór verzending.

Lijst met parameterinstellingen

Belangrijk

• In geval van stroomuitval of wanneer de stekker van het apparaat gedurende een uur of langer uit het stopcontact is gehaald, worden alle documenten die zijn opgeslagen in het geheugen van de fax gewist. Als een document is gewist wordt er een "Stroomuitvalrapport" afgedrukt waarop de gewiste documenten staan vermeld.

• Wanneer er een fout via een rapport of e-mail wordt gemeld