Wat kunt u doen met het PostScript 3-stuurprogramma?

In deze paragraaf vindt u de afdrukfuncties die met het PostScript 3-printerstuurprogramma mogelijk zijn.

Afdrukken op speciaal papier

U kunt afdrukken op ander papier dan gewoon papier of gerecycled papier, zoals dik papier en speciaal papier.

Op papier met aangepast formaat afdrukken

U kunt de afmetingen opgeven van het aangepaste papier dat u wilt gebruiken en op dit papier afdrukken. U kunt de papierformaten die u vaak gebruikt in het printerstuurprogramma opslaan.

Meerdere pagina's op een vel afdrukken

U kunt meerdere pagina's verkleinen en combineren en ze op één vel papier afdrukken. Als u deze functie in combinatie met dubbelzijdig afdrukken gebruikt, kunt u het papierverbruik verminderen.

Afdrukken met een opmaak die geschikt is voor brochures

U kunt op beide zijden van het papier afdrukken en daarbij een opmaak gebruiken die geschikt is voor brochures. De pagina's worden op de linker- en rechterhelft van een vel papier of op beide zijden van een vel papier geplaatst. U kunt ook opgeven hoe pagina's moeten worden gerangschikt, namelijk [Openen naar rechts/onder] of [Openen naar links/boven].

Afbeeldingen draaien tijdens afdrukken

Als u op papier met een specifieke afdrukrichting afdrukt, dan kunt u afbeeldingen 180 graden draaien. U kunt afbeeldingen ook horizontaal spiegelen.

Afdrukken sorteren

Bij het afdrukken van meerdere sets van documenten, zoals hand-outs voor vergaderingen, kunt u afdrukken in geordende sets.

Bannerpagina's afdrukken

Het is mogelijk scheidingpagina's op papier af te drukken dat uit een papierlade komt die in het printerstuurprogramma is opgegeven. Scheidingpagina's worden voor andere afdruktaken afgedrukt om te voorkomen dat andere gebruikers per ongeluk het document bij de printer pakken. Op de scheidingspagina worden gebruikersnaam, taaknaam, hostnaam en de afdrukdatum en -tijd afgedrukt.

Zie voor opmerkingen bij het afdrukken van bannerpagina's Opmerkingen bij het afdrukken van scheidingspagina's.

Beeldkwaliteit aanpassen tijdens het afdrukken

U kunt verscheidene instellingen opgeven, zoals de ditheringmethode en resolutie. Hiermee kunt u het uiterlijk van de afdruk wijzigen.

• Dithering-patronen wijzigen

Dithering is een techniek die gebruikt wordt om kleuren en schakeringen te reproduceren die niet met andere afdrukmethoden kunnen worden gereproduceerd. Bij dithering wordt gebruik gemaakt van groepen kleine stipjes (ditheringpatroon) om de weergave van een afbeelding te reproduceren die uit die kleuren en tinten bestaat. U kunt de eigenschappen van de kleurreproductie aanpassen door het ditheringpatroon te wijzigen. U kunt een ditheringpatroon selecteren dat bij de afbeelding past die u wilt afdrukken.

• Het kleurprofielpatroon wijzigen

Op het display worden kleuren door een combinatie van rode, groene en blauwe stippen weergegeven. Op dit systeem worden in plaats hiervan cyaan (C), magenta (M), gele (Y) en zwarte (K) stippen gebruikt. De kleuren moeten van RGB naar CMYK worden geconverteerd voordat ze kunnen worden afgedrukt. U kunt instellen hoe de kleuren van RGB naar CYK moeten worden geconverteerd door de gebruikte conversiepatronen te wijzigen.

• Afdrukkwaliteit van zwart aanpassen

U kunt opgeven of zwarte en grijze gedeelten op een pagina alleen in het zwart of door een combinatie van CMYK moeten worden afgedrukt. Als u zwarte tekst op een kleurenachtergrond afdrukt, kunt u de tekst bovenop de achtergrondkleur afdrukken (overdruk zwart).

• Afbeeldingsranden bijwerken

U kunt scherpe randen bijwerken en ze voor het afdrukken converteren in vloeiende randen.

Documenten opslaan

U kunt afdruktaken opslaan op de harde schijf van het apparaat en ze later via het bedieningspaneel of Web Image Monitor afdrukken. U kunt functies zoals 'Testafdruk' en 'Beveiligde afdruk' toepassen wanneer u de opgeslagen documenten afdrukt.

Door de normale afdruktaak automatisch op het apparaat op te slaan, voorkomt u ook dat afgedrukte taken op het apparaat achterblijven. Raadpleeg de handleiding Afdrukken voor details over afdruktaakbeperkingen.

Watermerken op afdrukken afdrukken

U kunt een tekstwatermerk op een document afdrukken. U kunt iedere willekeurige tekst invoeren of vooraf ingestelde teksten bewerken.

Voorkomen van onbevoegd kopiëren

U kunt bijvoorbeeld afdrukken met de functie Gegevensbeveiliging voor kopiëren of Voorkomen van onbevoegd kopiëren voor patroon.

Voor meer informatie, zie Voorkomen van onbevoegd kopiëren.

Tonerverbruik verminderen

Volg onderstaande instellingen of afdrukmethoden om het tonerverbruik te verminderen:

• Tonerbesparingsmodus inschakelen

• Gekleurde afbeeldingen in zwart-wit afdrukken met alleen zwarte toner

• Gekleurde afbeeldingen afdrukken met één of twee kleuren, te kiezen uit: cyaan, magenta, geel en/of zwart

Opmerking

• Windows: Raadpleeg de Help van het printerstuurprogramma voor meer informatie over het afdrukken van documenten en het configureren van de afdrukinstellingen.

• Windows: Raadpleeg de handleiding Afdrukken voor meer informatie over het weergeven van Help-onderwerpen.

• Macintosh: Zie Het afdrukken met OS X voorbereiden, De papier- en afdrukinstellingen wijzigen, Afdrukinstellingen, of Documenten afdrukken voor meer informatie over het afdrukken van documenten en het configureren van de afdrukinstellingen.

• Om de functie Gegevensbeveiliging voor kopiëren te gebruiken, moet de Copy Data Security Unit geïnstalleerd zijn.