Konfigurera administratörsautentisering

Administratörsautentisering kräver användarnamn och lösenord för att verifiera administratörer som försöker ange maskininställningar eller få åtkomst till dem via ett nätverk. När du registrerar en administratör kan du inte använda ett användarnamn som redan finns i adressboken. Administratörer hanteras på ett annat sätt än användarna registrerade i adressboken. Windows-autentisering och LDAP-autentisering utförs inte för en administratör, varför en administratör kan logga in även om servern inte kan nås på grund av ett nätverksproblem. Varje administratör identifieras av ett användarnamn. En person kan fungera som mer än en sorts administratör om ett och samma användarnamn får flera administratörsrättigheter. För instruktioner om hur man registrerar administratören, se Registrera och ändra administratörer.

Du kan specificera användarnamn och lösenord samt krypteringslösen för respektive administratör. Lösenordet för kryptering används för kryptering av data överförd via SNMPv3. Det används också av program som t.ex. Device Manager NX som använder SNMPv3. Administratörer kan endast hantera maskininställningar och kontrollera användaråtkomst, de kan alltså inte använda funktioner som kopiering och utskrift. För att använda den typen av funktioner måste administratören registrera sig som en användare i adressboken, och sedan bli autentiserad. Ange administratörsautentisering och ange sedan användarautentisering. För information om hur man anger autentisering, se Konfigurera Konfigurera användarautentisering.

Roller för varje administratör

Bild av administratörsautentisering (numrerade detaljer)

1. Användaradministratör

Hanterar personuppgifter i adressboken.

En användaradministratör kan registrera/radera användare i adressboken eller ändra användares personliga information.

Användare registrerade i adressboken kan också ändra och radera sin egen information.

Om en användare glömmer sitt lösenord kan användaradministratören radera det och skapa ett nytt som ger användaren åtkomst till maskinen igen.

2. Maskinadministratör

Hanterar främst maskinens standardinställningar. Du kan ställa in maskinen så att standarden för varje funktion bara kan anges av maskinadministratören. Med den inställningen kan du hindra obehöriga användare från att ändra inställningarna och låta maskinen användas säkert av dess användare.

3. Nätverksadministratör

Hanterar nätverksinställningar. Du kan ställa in maskinen så att endast nätverksadministratören kan ange IP-adress och inställningar för att skicka och ta emot e-post.

Genom att göra denna inställning kan du förhindra obehöriga användare från att ändra inställningarna och avaktivera skrivaren, och därmed säkra korrekt användning av nätverket.

4. Filadministratör

Hanterar åtkomst till lagrade filer. Man kan ange lösenord för att bara ge registrerade användare behörighet att visa och redigera filer som lagras på Dokumentservern. Genom denna inställning kan du förhindra dataläckage och manipulering som beror på att obehöriga användare granskar och använder registrerad data.

Obs

• Administratörsautentisering kan också anges via Web Image Monitor. För mer information, se hjälpen till Web Image Monitor.

• Du kan ange autentisering av användarkod utan att ange administratörsautentisering.