Terminologie

In deze sectie maakt u kennis met nuttige terminologie met betrekking tot IP-Fax.

H.323

Een multimedia-communicatieprotocol waarmee bestanden via één-op-één-communicatie via een LAN of het internet worden verstuurd.

SIP

Een communicatieregelprotocol voor internettelefonie dat gebruik maakt van VoIP (dat spraakinformatie omzet naar IP-pakketten) en is uitgerust met functies, zoals het creëren, aanpassen en beëindigen van sessies met één of meerdere deelnemers.

Gatekeeper (VoIP-gatekeeper)

Een gatekeeper beheert apparaten die aangesloten zijn op een IP-netwerk en alias telefoonnummers omzet naar IPv4-adressen en verificatiefuncties uitvoert. Daarnaast regelt een gatekeeper band- (transmissiesnelheidstoewijzing) en toegangscontrole.

SIP-server

Een SIP-server bemiddelt de verbindingsverzoeken tussen apparaten die aangesloten zijn op een IP-netwerk en bestaat voornamelijk uit servers die de volgende drie functies hebben:

• Proxy server: ontvangt SIP-verzoeken en stuurt deze door in opdracht van de aanvrager.

• Registerserver: ontvangt informatie over een apparaatadres binnen een IP-netwerk en registreert deze in de database.

• Redirect server: wordt gebruikt om naar informatie bestemmingsadres te vragen.

Gateway (VoIP-gateway)

Een gateway die een telefoonnetwerk met een IP-netwerk verbindt, beschikt over functies, zoals protocolconversie voor het aansluiten van deze verschillende netwerken en verbindt tevens communicatieapparaten (telefoons, faxen) met een LAN of andere netwerken.