När du inte kan skicka eller ta emot fax på rätt sätt

I detta avsnitt beskrivs troliga orsaker till och möjliga lösningar på problem med överföring och mottagning.

Sändning/mottagning

Problem

Orsak

Lösning

Det går varken att sända eller ta emot.

Den modulära sladden kan vara urkopplad.

Kontrollera att kabeln är rätt ansluten. Se Handbok för allmänna inställningar.

Det går varken att sända eller ta emot.

Inställningen för terminaladapter är felaktig.

Kontrollera inställningen.

Sändning

Problem

Orsak

Lösning

Dokumentet är tomma på den mottagande sidan.

Originalet placerades upp och ner.

När originalet placeras direkt mot originalglaset måste den sida som ska skannas ligga nedåt. Matas originalet från ADF, ska framsidan ligga uppåt.

Utskrivna eller skickade bilder är fläckiga.

ADF, originalglaset eller skanningsglaset är smutsigt.

Rengör dem. Se Underhålla maskinen. Se till att bläck eller korrigeringsvätska har torkat innan du lägger originalen på plats.

Mottagning är möjlig men överföring fungerar inte.

Inställningen för terminaladapter är felaktig.

Kontrollera inställningen.

Överföringen misslyckades på grund av ett fel till följd av ett för stort e-postmeddelande.

Om den e-poststorlek som har angetts på maskinen är för stor kan inte Internetfax-dokumentet skickas.

I [Faxinställningarar] under [Sändningsinställn.] anger du [Max. e-poststorlek] till [Av] eller ställer in maximal e-poststorlek på ett större värde. Sedan kan du skicka om dokumentet.

I högtalarläget eller vid manuell uppringning visas “Tar emot” och det går inte att överföra något.

Om maskinen inte kan känna av originalformatet när du trycker på [Start] aktiveras mottagningsläget.

Tryck på [Skanningsformat] under [Skaninställningar], ange skanningsområdet och sänd om dokumentet.

Om du ofta använder högtalarläge eller manuell uppringning rekommenderas att ställa in “Ta emot dokument genom att trycka på [Start] när original inte ställts in.” på “Av” i användarparametrarna. Om denna inställning står på “Av” när du använder manuell uppringning kan du inte ta emot genom att trycka på [Start]. För mer om hur du gör detta, se Handbok för allmänna inställningar.

LAN-faxdrivrutinen fungerar inte.

Det angivna inloggningsanvändarnamnet, inloggningslösenordet eller krypteringskoden för drivrutinen är felaktig.

Kontrollera att du angett rätt användarnamn, lösenord och krypteringskod för drivrutinen. Kontakta administratören.

LAN-faxdrivrutinen fungerar inte.

En hög säkerhetsnivå har ställts in i den utökade säkerhetsfunktionen.

Kontakta administratören.

Även om gruppspecifikation användes för följande gick det inte att ta emot.

Mottagningsstation för informationskorg, Vidarekoppling, Vidarekoppling av specialavsändare, Mottagningsrapport e-post, Sändningsresultat via e-post, Omdirigerad e-post mottagen via SMTP.

Antal angivna mottagare överskrider maximalt antal som kan anges för en grupp.

Maximalt 500 mottagare kan registreras i en grupp. Kontrollera om antalet mottagare har överskridits i adressboken. Om en grupp har registrerats i en annan grupp eller tilldelats 1-5 i sändningskorgen, avbryts sändningen men det visas inget felmeddelande.

Mottagning

Problem

Orsak

Lösning

Mottagna faxdokument kunde inte skrivas ut på maskinen.

Om detta inträffade när indikatorn för filmottagning var tänd, kan papperet tagit slut och detta orsakat utskriftsstoppet.

• Fyll på papper i kassetten.

• Fyll på toner.

För mer om substitutmottagning, se Handbok för fax.

Mottagna faxdokument kunde inte skrivas ut på maskinen.

In [Faxinställningar], under [Mott.inst.] har [Lagra] valts för [Mottagningsfil, inställning].

Skriv ut faxdokumenten med en webbläsare eller funktionen Skriv ut lagrad mottagningsfil. Se Handbok för fax.

Mottagna faxdokument kunde inte skrivas ut på maskinen.

Indikatorn för Fyll på papper har tänts.

Fyll på med papper i facket. Se Fylla på papper.

Det går att överföra men inte att ta emot.

Inställningen för terminaladapter är felaktig.

Kontrollera inställningen.

Utskrift

Problem

Orsak

Lösning

Utskriften är sned.

Det kan hända att kassetternas sidoguider inte sitter fast.

Kontrollera att sidoguiderna är låsta. Se Ändra pappersformat.

Utskriften är sned.

Papperet matas snett.

Fyll på papper på rätt sätt. Se Fylla på papper.

Utskriften är sned.

Maskinens lucka är öppen.

Kontrollera att luckan är stängd ordentligt.

Matningsfel inträffar ofta.

Antalet inmatningar överskrider maskinens kapacitet.

• När du fyller på papper i pappersfacket ska du bara fylla på papper så högt som till det övre gränsmärket på sidoguiderna för papperet.

• När du fyller på papper i sidoinmatningsfacket ska du bara fylla på så mycket papper som får plats mellan guiderna i sidoinmatningsfacket.

Matningsfel inträffar ofta.

Papperet är fuktigt.

Använd papper som har förvarats under rekommenderade temperatur- och luftfuktighetsförhållanden. Se Om den här maskinen.

Matningsfel inträffar ofta.

Papperet är för tjockt eller för tunt.

Använd rekommenderat papper. Se Om den här maskinen.

Matningsfel inträffar ofta.

Kopieringspapperet är skrynkligt eller har vikts/böjts.

Använd endast rekommenderat papper och se till att papperet förvaras under rekommenderad temperatur och luftfuktighet. För mer information om rekommenderade papper och lämplig förvaring, se Om den här maskinen.

Kopieringspapper skrynklas.

Redan utskrivet papper används.

Använd inte papper som redan har använts vid kopiering eller utskrift.

Kopieringspapper skrynklas.

Papperet är fuktigt.

Använd papper som har förvarats under rekommenderade temperatur- och luftfuktighetsförhållanden. Se Om den här maskinen.

Kopieringspapper skrynklas.

Papperet är för tunt.

Använd rekommenderat papper. Se Om den här maskinen.

Bilder skrivs endast ut delvis.

Papperet är fuktigt.

Använd papper som har förvarats under rekommenderade temperatur- och luftfuktighetsförhållanden. Se Om den här maskinen.

Svarta linjer syns på utskriften hos mottagaren.

ADF, originalglaset eller skanningsglaset är smutsigt.

Rengör dem. Se Underhålla maskinen.

Bakgrunden på mottagna bilder är smutsig. Bilder från papperets baksida syns.

Bilddensiteten är för hög.

Anpassa densitetsinställningarna. För mer om hur du ändrar bildens densitet, se Handbok för fax.

Den mottagna bilden är för ljus.

När du använder fuktigt, grovt eller behandlat papper kanske vissa utskriftsytor inte återges på rätt sätt.

Använd rekommenderat papper. Se Om den här maskinen.

Den mottagna bilden är för ljus.

När blinkar börjar tonern ta slut.

Fyll på toner. Se Fylla på toner.

Den mottagna bilden är för ljus.

Bilddensiteten är för lågt inställd.

Öka skanningsdensiteten. För mer om hur du ändrar densiteten, se Handbok för fax.

Den mottagna bilden är för ljus.

Originalet av det överförda faxet skrevs ut på för tunt papper.

Be avsändaren att skriva ut originalet igen på tunnare papper och faxa det en gång till.

Övriga

Problem

Orsak

Lösning

Alla faxdokument som finns lagrade i minnet har raderats. Detta är dokumenten som lagrats via Minnesöverföring/mottagning, Minneslås eller Substitutmottagning.

En timme efter det att maskinen har stängts av förloras alla faxdokument som har sparats i minnet.

Om dokument har försvunnit av denna anledning skrivs en strömavbrottsrapport automatiskt ut när maskinen startas. Om faxdokument som lagrats för Minnessändning förlorats kan du kontrollera mottagarna och skicka dokumenten på nytt. Om faxdokument som mottagits via minne, minneslås eller ersättningsmottagning har förlorats, kan du be avsändarna att skicka dokumenten på nytt. Se Stänga av huvudströmmen/Vid strömavbrott.

När ett korrekt lösenord har angivits kan du inte skriva ut dokument som visas i den konfidentiella rutan eller på anslagstavlan eller sända/skriva ut lagrade dokument.

Dokumenten blir låsta av en säkerhetsfunktion om felaktigt lösenord anges ett visst antal gånger.

Kontakta administratören.

[Prg. mott.] eller [Manuell inmatning] visas inte.

Funktionen har spärrats av den utökade säkerhetsfunktionen.

Kontakta administratören.

Följande funktioner är inte tillgängliga: vidarekoppling, Lagring av fil i Informationskorg, omdirigerad e-post mottagen via SMTP.

Funktionen har spärrats av den utökade säkerhetsfunktionen.

Kontakta administratören.

Om flera mottagare har valts för sändningssekvensen, överförs data i flera överföringsomgångar.

Krypterade e-postmeddelanden skickas till mottagare för vilka S/MIME-autentisering har ställts in och e-post med vanlig text skickas till mottagare för vilka S/MIME-autentisering inte har ställts in.

Se till att mottagare med S/MIME-autentisering hålls isär från mottagare med vanlig text.

För mer information om den mottagarinställningar, kontakta administratören.

Det går inte att skriva ut filer med funktionen för utskrift av e-post.

Enbart JFIF-filer kan skrivas ut.

(JFIF är ett underordnat JPEG-format).

Kontrollera att filerna som ska skrivas ut är i JFIF-subformat.

Närliggande ämnen

När minnet är fullt