När du inte kan skapa kopior enligt önskemål

I detta avsnitt förklaras troliga orsaker till och möjliga lösningar på oönskade kopieringsresultat.

Grundläggande

Problem

Orsak

Lösning

Matningsfel inträffar ofta.

Antalet ilagda ark överskrider maskinens kapacitet.

• När du fyller på papper i pappersfacket ska du bara fylla på papper så högt som till det övre gränsmärket på sidoguiderna för papperet.

• När du fyller på papper i sidoinmatningsfacket ska du bara fylla på så mycket papper som får plats mellan guiderna i sidoinmatningsfacket.

Matningsfel inträffar ofta.

Papperskassettens sidoguider sitter för hårt.

Tryck lätt på guiderna och ställ in dem på nytt. Vi rekommenderar också att du lägger i minst 20 ark tjockt papper.

Matningsfel inträffar ofta.

Papperet är fuktigt.

Använd papper som har förvarats under rekommenderade temperatur- och luftfuktighetsförhållanden. Se Om den här maskinen.

Matningsfel inträffar ofta.

Papperet är för tjockt eller för tunt.

Använd rekommenderat papper. Se Om den här maskinen.

Matningsfel inträffar ofta.

Kopieringspapperet är skrynkligt eller har vikts/böjts.

Använd endast rekommenderat papper och se till att papperet förvaras under rekommenderad temperatur och luftfuktighet. För mer information om rekommenderade papper och lämplig förvaring, se Om den här maskinen.

Matningsfel inträffar ofta.

Redan utskrivet papper används.

Använd inte papper som redan har använts vid kopiering eller utskrift.

Kopieringspapper skrynklas.

Papperet är fuktigt.

Använd papper som har förvarats under rekommenderade temperatur- och luftfuktighetsförhållanden. Se Om den här maskinen.

Kopieringspapper skrynklas.

Papperet är för tunt.

Använd rekommenderat papper. Se Om den här maskinen.

Kopiorna häftas inte.

Det finns felmatade häftklamrar i häftenheten.

Ta bort häftklamrar som fastnat. Se Ta bort felmatade häftklamrar.

Kopiorna häftas inte.

Kopiepapperet är skrynkligt.

Vänd kopiepapperet i kassetten.

Kopiorna häftas som separata buntar.

Antalet kopior är för stort för att häftas i samma bunt.

Kontrollera häftningskapaciteten. Se Handbok för kopiator/dokumentserver.

Häftklamrarna är felplacerade.

Originalen är inte korrekt placerade.

Kontrollera att originalen placeras korrekt. För mer information om hur du ska placera originalen i kombination med häftning, se Handbok för kopiator/dokumentserver.

Papper matas inte ut vid utskrift med häftning.

När du stoppar utskrift när häftfunktionen används kan papper som inte har häftats under utskriften finnas kvar i häftenheten.

Tryck på [Nollställ] och annullera kopieringsinställningarna, inklusive häftning.

De häftade dokumenten går isär och staplas inte rätt.

Vissa typer av papper kan inte vikas och öppnas igen när de har vikts och häftats ihop.

Använd rekommenderat papper. Se Om den här maskinen.

Du kan inte kombinera flera funktioner.

Valda funktioner kan inte användas samtidigt.

Kontrollera funktionskombinationerna och ange inställningar en gång till. Se Handbok för kopiator/dokumentserver.

Vid sortering delas sidorna in i två block.

Minnet blev fullt mitt i sorteringen och sidorna delades in i två block.

I [Kopiator/Dokumentserverinställningar], under [Indata/Utdata], ställer du in [Minnet fullt : Starta om Auto-skan][Av].

Kopian är gråtonad eller också visas ett textmönster i bakgrunden av kopian.

Du har kopierat ett kopieringsskyddat dokument som är skyddat mot obehörig kopiering.

Kontrollera dokumentet. För mer information om hur du förebygger otillåten kopiering av dokumentet, se Handbok för skrivare.

Bilderna är sneda

Sidoguiderna i papperskassetten sitter inte som dom ska.

Se till att sidoguiderna är rätt inställda. För mer information om hur du ställer in sidoguiderna, se Ändra pappersformat.

Bilderna är sneda

Papperet matas in snett.

Fyll på papper på rätt sätt. Se Fylla på papper.

Redigera

Problem

Orsak

Lösning

I läget “Dubbla kopior” kopieras inte delar av originalbilden.

Kombinationen av original och kopieringspapper är inte korrekt.

Ange pappersformatet på nytt. Välj till exempel A3Liggande för A4Stående original. Se Handbok för kopiator/dokumentserver.

I läget “Radera kant”, “Radera mitten”, eller “Radera mitten/kant” kopieras inte delar av originalbilden.

Du har ställt in en bred marginal som raderas.

Minska marginalbredden. Du kan justera den mellan 2 - 99 mm (0,1 - 3,9 tum).

I läget “Radera kant”, “Radera mitten”, eller “Radera mitten/kant” kopieras inte delar av originalbilden.

Originalen skannas inte korrekt.

Placera originalen på rätt sätt.

I läget “Marginaljustering” kopieras inte delar av originalbilden.

• Du har ställt in en bred marginal som raderas.

• Det saknas ett marginalutrymme på motsatt sida av bindningsmarginalen.

Använd användarverktyget för att minska mariginalbredden. Du kan ställa in bredden mellan 0 -30 mm (0-1,2 tum).

I läget “Repetera bild” kopieras originalbilden inte upprepat.

Du valde kopieringspapper av samma format som originalen eller du valde inte rätt återgivningsgrad.

Välj kopieringspapper som är större än originalen och välj rätt återgivningsgrad.

Stämpel

Problem

Orsak

Lösning

Stämpelns placering är fel.

Pappersriktningen är fel.

Kontrollera pappersriktningen och stämpelns placering.

Stämpeln skrivs inte ut på baksidan av arken vid duplexkopiering.

Stämpelpositionen för baksidan är felaktig för pappersformatet.

Återställ baksidans stämpelposition. För mer information om stämpelpositionen vid dubbelsidig kopiering, se Handbok för allmänna inställningar.

Kombinera

Problem

Orsak

Lösning

Kopior som görs med funktionen “Häfte” eller “Broschyr” går inte att vikas till bokform.

Du har valt inställningen (“Vänsterbläddring” eller “Högerbläddring”) som inte motsvarar originalens riktning.

I [Kopiator/Dokumentserverinställningar] under [Redigera], ställ in [Riktning: häfte, broschyr] korrekt.

När du använder “Kombinera” kopieras inte hela bilden.

Du har angett en återgivningsgrad som inte överensstämmer med formatet på originalen och kopieringspapperet.

När du anger en återgivningsgrad i läget för val av manuell pappersinmatning bör du kontrollera att graden överensstämmer med originalen och kopieringspapperet. Välj rätt återgivningsgrad innan du använder läget Kombinera. Se Handbok för kopiator/dokumentserver.

Kopiorna kommer inte i rätt ordningsföljd.

Du har placerat originalen i fel ordning.

När du placerar en bunt original i ADF ska den sista sidan placeras längst ner.

Lägger du ett original på originalglaset startar du med den första sidan som ska kopieras.

Duplex

Problem

Orsak

Lösning

Kan ej skriva ut i duplexläge.

Du har placerat papper i sidofacket.

Ta bort papperet ur sidofacket och lägg det i ett annat fack/kassett.

Kan ej skriva ut i duplexläge.

Du har lagt i papper som väger mer än 163 g/m2.

Byt ut papperet.

Kan ej skriva ut i duplexläge.

[Tillämpa duplex] är inställd på [Nej] för "Papperstyp: Kassett 1-3".

I [Kassettpappersinställningar] under "Papperstyp: Kassett 1-3" ställer du in [Tillämpa duplex][Ja].

Kopiorna kommer inte i rätt ordningsföljd.

Du har placerat originalen i fel ordning.

När du placerar en bunt original i ADF ska den sista sidan placeras längst ner.

Lägger du ett original på originalglaset startar du med den första sidan som ska kopieras.

När du använder “Duplex” görs kopieringen från ovan och nedåt även om du har valt [Boktyp].

Du har placerat originalen i fel riktning.

Lägg papperet åt rätt håll. Se Handbok för kopiator/dokumentserver.

Dokumentserver

Problem

Orsak

Lösning

Du glömde ditt lösenord.

Du kan inte få tillgång till en skyddad fil utan att ange lösenordet.

Kontakta administratören.

För att ta bort filer som lagrats på dokumentservern väljer du [Radera alla filer i dokumentserver] under [Admin.verktyg] i [Systeminställning]. Eftersom den här funktionern raderar alla filer för gott, bör du tänka efter om du verkligen vill bli av med samtliga filer. För mer information om Radera alla filer i dokumentserver, se Handbok för allmänna inställningar.

Du kan inte hitta det som har lagrats i en fil.

Det kan hända att du inte kan förvissa dig om innehållet i en fil bara genom filnamnet.

Du kan växla skärmbilden Välj fil mellan visningsläget [Lista] och [Miniatyr] för att titta på filinnehållet. Du kan visa mer information än bara filnamnet.

• Listvisning

Filnamnet, lagringsdata och användarnamnet visas.

• Miniatyrvisning

En bild av av den lagrade filen visas.

Du kan förstora bilden genom att trycka på [Förhandsgranska]. Se Handbok för kopiator/dokumentservern.

Minnet blir ofta fullt.

Dokumentserverns minne är fullt.

Ta bort överflödiga filer. I filöversikten väljer du filerna som ska tas bort och trycker sedan på [Radera fil]. Om detta inte räcker för att frigöra tillräckligt med minne, gör så här:

• Växla till skannerskärmen och radera sedan onödiga filer lagrade under skannerfunktionen.

• Växla till skrivarskärmen och radera sedan onödiga filer lagrade under Provutskrift, Säker utskrift, Utskriftskö eller Lagrad utskrift.

Du vill kontrollera utskriftskvaliteten innan du startar ett stort utskriftsjobb.

Du kan skriva ut en enstaka kopia utan att ange inställningen igen.

Kontrollera utskriftskvaliteten genom att endast skriva ut den första uppsättningen med [Provkopia]. Se Handbok för kopiator/dokumentserver.

“Kan inte visa förhandsgranskning.” visas och miniatyrbilden visas inte.

Bilddata kan ha förvrängts.

Tryck på [Avsluta] för att förhandsgranska utan miniatyrbild.

Om det valda dokument består av flera sidor kan du trycka på [Byt] i området “Visa sida” för att byta sida, och en förhandsgranskningssida av nästföljande sida visas.

Tandemkop.

Problem

Orsak

Lösning

Du kan inte häfta, hålslå eller Z-vika.

Huvud- och undermaskinerna har inte samma tillval installerat.

Tryck på [Tandemkop.] för att avbryta tandemkopia.

Du får olika kopieringsresultat från huvud- och undermaskin.

De två maskinerna har olika inställning för Kopieringskvalitet.

Välj [Redigera/Färga] på kontrollpanelen. Som [Färg] under [Justera färg] väljer du [Kopieringskvalitet], och gör sedan samma inställning på båda maskinerna.