Fejléc átugrása
 

Adminisztrátori hitelesítés beállítása

Az adminisztrátori hitelesítés belépési nevet és jelszót igényel, hogy a készülék adminisztrátora megadhassa a készülék beállításait, illetve azokat hálózaton keresztül elérhesse. Adminisztrátor regisztrálásánál nem használható semmilyen, a címjegyzékben már regisztrált név. Az adminisztrátorok kezelése eltérő a címjegyzékben regisztrált felhasználókétól. Adminisztrátor esetében nem történik Windows hitelesítés, LDAP-hitelesítés és Integrációs szerver-hitelesítés, így az adminisztrátor akkor is beléphet, amikor hálózati probléma miatt a szerver nem érhető el. Az egyes adminisztrátorok azonosítása belépési név segítségével történik. Egyetlen személy többféle típusú adminisztrátori szerepet is felvehet, ha egyetlen belépési névhez több adminisztrátori jogosultságot rendelnek. Az adminisztrátor regisztrálásával kapcsolatos részleteket lásd: Adminisztrátorok regisztrálása és módosítása.

Minden egyes adminisztrátorra megadható a belépési név és a jelszó, valamint a titkosítási jelszó. Az SNMPv3 protokollon keresztül továbbított adatok titkosításához a titkosítási jelszó van használatban. Ezt használják az olyan alkalmazások is, mint például a Device Manager NX, amely az SNMPv3-at használja. Az adminisztrátorok csak a készülékbeállításokat adhatják meg, illetve a felhasználói hozzáférés szabályozását végezhetik, a nyomtatási, másolási és egyéb funkciókat nem használhatják. E funkciók használatához az adminisztrátoroknak felhasználóként kell regisztrálniuk magukat a címjegyzékben, majd hitelesíteniük kell magukat. Adja meg az adminisztrátori hitelesítést, majd a felhasználói hitelesítést. A hitelesítés megadásával kapcsolatos részletekért lásd: Felhasználói hitelesítés konfigurálása.

Egyes adminisztrátorok szerepei

Az adminisztrátori hitelesítés ábrája - számozott ábra

  1. Felhasználói adminisztrátor

    Személyes adatokat kezel a címjegyzékben.

    A felhasználói adminisztrátor regisztrálhat felhasználókat a címjegyzékben, törölheti onnan őket, vagy módosíthatja a felhasználók személyes adatait.

    A címjegyzékben regisztrált felhasználók szintén módosíthatják és törölhetik saját adataikat.

    Ha egy felhasználó elfelejti a jelszavát, azt a felhasználói adminisztrátor törölheti és újat hozhat létre, lehetővé téve, hogy az adott felhasználó ismét hozzáférjen a készülékhez.

  2. Készülék-adminisztrátor

    Főleg a készülék alapértelmezett beállításait kezeli. A nyomtató úgy is beállítható, hogy az egyes funkciók alapértelmezését csak a készülék-adminisztrátor adhassa meg. E beállítással megakadályozható, hogy a gépbeállításokat illetéktelenek módosítsák, így lehetővé tehető a biztonságos használat sokfelhasználós környezetben is.

  3. Hálózati adminisztrátor

    A hálózati beállításokat kezeli. A nyomtató beállítható úgy, hogy az olyan hálózati beállításokat - mint például az IP-cím, valamint az e-mail küldés és fogadás beállításai - csak a hálózati adminisztrátor adhassa meg.

    E beállítás alkalmazásával megakadályozható, hogy illetéktelenek módosítsák a beállításokat és letiltsák a nyomtatót, így biztosítható a megfelelő hálózati működés.

  4. Fájladminisztrátor

    A tárolt fájlokhoz való hozzáférést kezeli. Meghatározhatja a jelszavakat, hogy csak az engedéllyel rendelkező felhasználók tekinthessék meg és szerkeszthessék a dokumentum szerveren tárolt fájlokat. Ezekkel a beállításokkal megakadályozhatja az adatszivárgásokat és az illetéktelen adatkezelést, mely a regisztrált adatok jogosulatlan felhasználók általi megtekintése és használata miatt következhetne be.

Megjegyzés

  • A Web Image Monitor segítségével ugyancsak megadható az adminisztrátori hitelesítés. Részletekért lásd a Web Image Monitor súgóját.

  • Az adminisztrátori hitelesítés definiálása nélkül megadhat Felhasználói kód hitelesítést.