Övriga utskriftsproblem

I det här avsnittet beskrivs troliga orsaker till och möjliga lösningar på problem som kan uppstå vid utskrift från en dator.

När utskriften inte blir ren

Problem

Orsak

Lösning

Den utskrivna bilden ser smutsig ut.

Inställningar för tjockt papper saknas vid utskrift på tjockt papper från sidoinmatningsfacket.

PCL 5c/6

Under fliken [Papper] väljer du [Sidoinmatningsfack] i listan [Papperskassett:] och sedan väljer du "Tjockt 1-3" i listan [Typ:].

RPCS

Under fliken [Inställningar] väljer du [Sidoinmatningsfack] i listan [Papperskassett:] och väljer därefter "Tjockt 1-3" i listan [Papperstyp:].

Utskriften är blek över hela sidan.

När blinkar börjar tonern ta slut.

Fyll på toner. Se Fylla på toner.

Utskriften är blek över hela sidan.

Papperet är fuktigt.

Använd papper som har förvarats under rekommenderade temperatur- och luftfuktighetsförhållanden. Se Om den här maskinen.

Utskriften är blek över hela sidan.

Papperet är olämpligt.

Använd rekommenderat papper. Utskrift på grovt eller behandlat papper kan resultera i en svag utskriftsbild. Se Om den här maskinen.

Utskriften är blek över hela sidan.

Om [Tonerbesparing] har valts i inställningarna för skrivardrivrutinen blir hela sidan svagt tryckt.

Under fliken [Utskriftskvalitet] i RPCS-skrivardrivrutinen avmarkerar du kryssrutan för [Tonerbesparing].

Bilden kladdar om man gnider på den. (Tonern är inte fixerad.)

Den angivna papperstypen och det papper som har fyllts på är kanske inte de samma. Du kan t.ex. ha ställt in tjockt papper medan det finns en annan papperstyp i kassetten.

PCL 5c/6

Under fliken [Papper] väljer du rätt papperstyp i listan [Typ:].

RPCS

Under fliken [Inställningar] väljer du lämplig papperstyp i listan [Papperstyp:].

Den utskrivna bilden skiljer sig från den som visas på datorns skärm.

Vid vissa funktioner, som förstoring och förminskning kan bildlayouten skilja sig från den som visas på datorns skärm.

Ändra layout, teckenstorlek och teckeninställningar i programmet.

Typsnittet i utskriften skiljer sig från den som visas på datorns skärm.

Du kan ha valt att ersätta TrueType-teckensnitt med maskinteckensnitt i utskriftsprocessen.

För att skriva ut med ett teckensnitt som överensstämmer med det som visas på datorskärmen öppnar du dialogrutan [Ändra användarinst...] under fliken [Utskriftskvalitet] i RPCS-skrivardrivrutinen, följt av fliken [Diverse] där du markerar [Byt metod för att extrahera TrueType-fonter].

Vita linjer visas.

När blinkar börjar tonern ta slut.

Fyll på toner. Se Fylla på toner.

Vid utskrift av grafik skiljer sig utskriften och skärmen åt.

Om skrivardrivrutinen är konfigurerad att använda grafikkommando används grafikkommandot från maskinen.

Om du vill skriva ut felfritt ska du ställa in skrivardrivrutinen att skriva ut utan att använda grafikkommandot. Se skrivardrivrutinens Hjälp.

Rader med förvrängda och oönskade alfanumeriska tecken skrivs ut.

Du kan ha valt fel skrivarspråk.

Ställ in rätt skrivarspråk.

Bilderna är beskurna eller också skrivs för mycket runt bilden ut.

Du kanske använder papper som är mindre än det valda formatet i programmet.

Använd samma pappersstorlek som angivits i programmet som du skapade dokumentet med. Kan du inte fylla på papper av korrekt format använder du förminskningsfunktionen för att förminska bilden och skriv sedan ut. Se i hjälpen för skrivardrivrutinen.

Sidlayouten blev inte som förväntat.

Utskriftsområdet kan variera beroende på vilken maskin som används. Information som passar in på en enda sida på den ena maskinen kanske inte gör det på en annan maskin.

Under fliken [Konfiguration] i RPCS-skrivardrivrutinen, anpassar du inställningen [Utskriftsområde:]. Se i hjälpen för skrivardrivrutinen.

Fotografierna är grovkorniga.

Vissa program skriver ut med en lägre gradation.

Använd programmets inställningar och ange en högre gradation.

Fina prickade linjer skrivs inte ut eller obrutna linjer skrivs ut som brutna linjer.

Rastermönstren överensstämmer inte.

Under fliken [Utskriftskvalitet] i RPCS-skrivardrivrutinen öppnar du dialogrutan [Ändra användarinst...], därefter går du till fliken [Bildjustering] och ändrar inställningen [Rastrering:]. Se i hjälpen för skrivardrivrutinen.

Fina linjer är suddiga, av ojämn tjocklek eller färg, eller skrivs inte ut.

Superfina linjer har ställts in i programmet, eller så har en för ljus färg angetts för linjerna.

Under fliken [Utskriftskvalitet] i RPCS-skrivardrivrutinen öppnar du dialogrutan [Ändra användarinst...], därefter går du till fliken [Bildjustering] och ändrar inställningen [Rastrering:]. Se i hjälpen för skrivardrivrutinen.

Om problemet inte avhjälps när du har ändrar rasterinställningen, använd då samma inställning för linjetjocklek som i det program du har skapat dokumentet med.

Bilder kopieras bara delvis i färg.

Papperet är fuktigt.

Använd papper som har förvarats under rekommenderade temperatur- och luftfuktighetsförhållanden. Se Om den här maskinen.

När papper inte matas som det ska.

Problem

Orsak

Lösning

Papper matas inte in från vald kassett.

Om du använder ett Windows operativsystem åsidosätter skrivardrivrutinen inställningarna som görs på maskinens skärm.

Under fliken [Inställningar] i RPCS-skrivardrivrutinen, i listan [Papperskassett:] väljer du önskad papperskassett.

Bilder skrivs ut snett.

Det kan hända att kassetternas sidoguider inte sitter fast.

Kontrollera att sidoguiderna är låsta. Se Ändra pappersformat.

Bilder skrivs ut snett.

Papperet matas in snett.

Fyll på papper på rätt sätt. Se Fylla på papper.

Matningsfel inträffar ofta.

Antalet ilagda ark överskrider maskinens kapacitet.

• När du fyller på papper i pappersfacket ska du bara fylla på papper så högt som till det övre gränsmärket på sidoguiderna för papperet.

• När du fyller på papper i sidoinmatningsfacket ska du bara fylla på så mycket papper som får plats mellan guiderna i sidoinmatningsfacket.

Matningsfel inträffar ofta.

Papperet är fuktigt.

Använd papper som har förvarats under rekommenderade temperatur- och luftfuktighetsförhållanden. Se Om den här maskinen.

Matningsfel inträffar ofta.

Papperet är för tjockt eller för tunt.

Använd rekommenderat papper. Se Om den här maskinen.

Matningsfel inträffar ofta.

Kopieringspapperet är skrynkligt eller har vikts/böjts.

Använd endast rekommenderat papper och se till att papperet förvaras under rekommenderad temperatur och luftfuktighet. För mer information om rekommenderade papper och lämplig förvaring, se Om den här maskinen.

Matningsfel inträffar ofta.

Redan utskrivet papper används.

Använd inte papper som redan har använts vid kopiering eller utskrift.

Matningsfel inträffar ofta.

Papperskassettens sidoguider sitter för hårt.

Tryck lätt på guiderna och ställ in dem på nytt. Vi rekommenderar också att du lägger i minst 20 ark tjockt papper.

Kopieringspapper skrynklas.

Papperet är fuktigt.

Använd papper som har förvarats under rekommenderade temperatur- och luftfuktighetsförhållanden. Se Om den här maskinen.

Kopieringspapper skrynklas.

Papperet är för tunt.

Använd rekommenderat papper. Se Om den här maskinen.

Duplexutskrift fungerar inte.

Duplex-utskrift kan inte göras med papper som är placerat i sidofacket.

När du använder duplexutskrift ska du ställa in användning av papper från en annan kassett än sidofacket.

Duplexutskrift fungerar inte.

Du har fyllt på tjockt papper som är tyngre än 163 g/m2.

Ange en annan papperstyp.

Duplexutskrift fungerar inte.

[Tillämpa duplex] är inställd på [Nej] för "Papperstyp: Kassett 1-3".

I [Kassettpappersinställningar] under "Papperstyp: Kassett 1-3" ställer du in [Tillämpa duplex][Ja].

Övriga utskriftsproblem

Problem

Orsak

Lösning

Det tar för lång tid att skriva ut.

“Viloläge” kan vara inställt.

Maskinen behöver uppvärmningstid om den har ställts in på “Viloläge”. I [Systeminställning], under [Timerinställningar] väljer du [Timer Auto av] och anger sedan “Viloläge”.

Det tar för lång tid att skriva ut.

Fotografier och andra dataintensiva sidor kan ta lång tid för maskinen att bearbeta, så då är det bara att vänta.

Om indatalampan blinkar tar skrivaren emot data. Vänta ett tag.

Ändra följande inställningar i skrivardrivrutinen för att öka utskriftshastigheten:

PCL 5c/6

Under fliken [Utskriftskvalitet] väljer du [Snabb] i listan "Gradation".

RPCS

• Under fliken [Utskriftskvalitet] väljer du [Hastighet] i [Utskriftsprioritet].

• Under fliken [Utskriftskvalitet] öppnar du dialogrutan [Ändra användarinst...], därefter går du till fliken [Bildjustering] där du anger ett lägre värde för "Gradation:".

Bilderna skrivs ut i fel riktning.

Den matningsriktning du har valt och matningsriktningen som är vald i skrivardrivrutinen kan vara olika.

Ställ in maskinens och drivrutinens matningsriktningar korrekt i [Inställningar för papperskassetter:] under fliken [Ändra tillbehör] i skrivardrivrutinen.

Om du använder Windows 2000/ XP/ Vista och Windows Server 2003/ 2003 R2, identifieras inte tillvalskomponenter som ansluts till maskinen.

Dubbelriktad kommunikation fungerar inte.

Ställ in tillvalsenheter i skrivaregenskaperna.

Se skrivardrivrutinens hjälpavsnitt.

När du använder Windows 2000/ XP/ Vista och Windows Server 2003/ 2003 R2, matas kombinerad utskrift, automatisk förminskning/förstoring eller häftesutskrift inte ut som förväntat.

Inställningarna i programmet eller skrivardrivrutinen är inte korrekta.

Kontrollera att programmets inställningar för pappersformat och riktning överensstämmer med dem i skrivardrivrutinen. Om ett annat pappersformat och annan riktning ställts in, välj då samma storlek och riktning.

Ett utskriftskommando kom från datorn men utskriften startades inte.

Användarautentisering kan ha ställts in.

Kontakta administratörerna.

Bilderna skrivs inte ut i angivna färger.

Inställningarna för skrivardrivrutinen är inte korrekta.

Om det bara är en färg som inte skrivs ut stänger du av maskinen och slår sedan på den igen.

Om problemet kvarstår kontaktar du en servicetekniker.

Färgoriginal skrivs ut i svartvitt.

Inga färgutskriftsinställningar har gjort i skrivardrivrutinen.

Under fliken [Inställningar] i skrivardrivrutinen väljer du [Färg] i listan [Färg/Svartvit:].

PDF-filerna skrivs inte ut/kan inte utföra PDF direktutskrift.

PDF-filerna är lösenordsskyddade.

För att skriva ut lösenordsskyddade PDF-filer anger du lösenordet i [PDF-meny] eller i Web Image Monitor. För mer information, se Handbok för skrivare eller i hjälpen för Web Image Monitor.

PDF-filerna skrivs inte ut/kan inte utföra PDF direktutskrift.

PDF-filerna kan inte skrivas ut om de är avaktiverade för utskrift med inställningen för PDF-filsäkerhet.

Ändra inställning för PDF-filsäkerhet.

PDF-filerna skrivs inte ut/kan inte utföra PDF direktutskrift.

PDF-filer med hög komprimering som skapats med maskinens skannerfunktion kan inte skrivas ut direkt.

Öppna programmet som användes för att skapa PDF-filen och skriv sedan ut filen med programmets drivrutin.

Spara om filen i normalt (icke komprimerat) PDF-format.

Vissa typer av högkomprimerade PDF-filer stöds inte. Kontakta din återförsäljare för uppgifter om vilka filformat som det finns stöd för.

PDF direktutskrift ger konstiga tecken.

Teckensnitten var inte inbyggda.

Bygg in teckensnitten i den PDF-fil du vill skriva ut och skriv sedan ut.

Utskrifter med Bluetooth är långsamma.

Antalet jobb överskrider maskinens kapacitet.

Minska antalet jobb.

Utskrifter med Bluetooth är långsamma.

• Ett kommunikationsfel kan ha inträffat.

• Störningar från trådlösa LAN-enheter kan minska kommunikationshastigheten.

• Hastighet för Bluetooth-överföring är inte hög.

• Flytta maskinen längre bort från de trådlösa LAN-enheterna.

• Om det finns aktiva trådlösa LAN-enheter eller Bluetooth-enheter i närheten kan du prova att flytta maskinen eller koppla bort de störande apparaterna.

Om problemet inte kan lösas, kontakta en servicetekniker.