Vynechat záhlaví
Stránka podporuje čtení na obrazovceStandardní
 

Tisk je neuspokojivý

V této části je vysvětleno, jakým způsobem řešit problémy s tiskem, který je nestejnoměrný (v důsledku nesprávného množství použitého inkoustu) nebo v případě, kdy je tisk rozmazaný, skvrnitý nebo šmouhovitý.

Vytiskli jste zkušební vzor trysek tiskové hlavy?

Vytiskněte zkušební vzor pro kontroly trysek, abyste ověřili, zda trysky tiskové hlavy vystřikují inkoust správně. V případě potřeby hlavu vyčistěte nebo proveďte důkladné čištění. Postup je následující:

  1. Vytiskněte zkušební vzor kontroly trysek.

  2. Jestliže jsou na tomto vzoru skvrny, vyčistěte tiskovou hlavu a vytiskněte vzor znovu. Výsledek zkontrolujte.

  3. Nepoužívejte tiskárnu po dobu 5 až 10 minut a poté tisk zkušebního vzoru kontroly trysek zopakujte. Opět zkontrolujte výsledek.

  4. Vyčistěte tiskovou hlavu a vytiskněte zkušební vzor kontroly trysek. Vyčistěte hlavu podruhé a opět proveďte tisk. Zkontrolujte výsledek.

  5. Jestliže je vzor stále skvrnitý, vyčistěte důkladně tiskovou hlavu a vytiskněte vzor znovu. Výsledek zkontrolujte.

  6. Nepoužívejte tiskárnu po dobu 5 až 10 minut a poté tisk zkušebního vzoru kontroly trysek zopakujte. Opět zkontrolujte výsledek.

  7. Jestliže je vzor stále skvrnitý, vypněte tiskárnu a nepoužívejte ji po dobu přibližně 8 hodin. Poté tiskárnu zapněte, vytiskněte zkušební vzor kontroly trysek a zkontrolujte výsledek.

Jestliže je vzor i nadále skvrnitý, obraťte se na svého prodejce nebo zástupce servisu.

Viz Kontrola trysek, Čištění tiskové hlavy a Důkladné čištění tiskové hlavy

Odpovídá nastavení přepínače obálek?

Nastavte polohu přepínače obálek tak, aby odpovídala typu použitého papíru. U obálek nastavte páčku do zadní polohy image; u ostatních médií nastavte polohu páčky směrem dopředu image. Viz Nesouhlasí poloha přepínače obálek.

Byla tiskárna delší dobu odstavena?

Inkoust může vyschnout nebo se mohou ucpat trysky tiskových hlav. Vytiskněte zkušební vzor kontroly trysek a v případě potřeby vyčistěte tiskové hlavy. Viz Kontrola trysek, Čištění tiskové hlavy.

Změnili jste nastavení polohy přepínače obálek?

V závislosti na tloušťce obálek může změna nastavení polohy přepínače obálek vést k rozmazanému tisku nebo k tisku dvojitých čar. Jestliže přepnete přepínač obálek do polohy image, ujistěte se, že jste vybrali [Pozice hlav], neboť tím nastavíte tiskové hlavy správně. Jestliže dáte přepínač obálek do polohy image, je nutné zaškrtnout v dialogovém okně vlastností tiskárny políčko [Pouze tisk univerz.směrem].

Jsou tiskové hlavy srovnány?

Rozmazaný tisk nebo dvojité čáry indikují, že tiskové hlavy nejsou ve správné poloze. Problém vyřešíte posunutím voliče výběru obálek do polohy image a následnou volbou [Pozice hlavy]. Jestliže problém přetrvává, vytiskněte zkušební vzor kontroly trysek a v případě potřeby vyčistěte tiskové hlavy. Viz Pozice tiskové hlavy, Kontrola trysek a Čištění tiskové hlavy.

Je nějaký problém s umístěním tiskárny?

Ujistěte se, že tiskárna stojí rovně. Umístěte tiskárnu na místo, kde nebude vystavena vibracím či nadměrným otřesům.

Provedli jste registraci?

Jestliže není bod zahájení tisku zarovnaný, proveďte registraci. Viz Registrace.

Změnili jste nastavení podávání papíru?

Jestliže se vodorovné řádky netisknou zarovnaně, vytištěné obrázky jsou skvrnité, nebo se v pravidelných intervalech opakují bílé či černé čáry, vytiskněte zkušební vzor a upravte nastavení podávání papíru. Nastavení podávání papíru.

Odpovídá nastavení typu papíru?

Zkontrolujte, zda nastavení typu papíru v ovladači tiskárny odpovídá typu papíru, který je založen v tiskárně.

Tisknete na nesprávnou stranu papíru?

Při tisku na obyčejný papír pro inkoustové tiskárny ověřte, na kterou stranu se má tisknout. Pokud tisknete na nesprávnou stranu, kvalita tisku může být snížena a může dojít ke znečištění vnitřku tiskárny. Viz Opatření při manipulaci s papírem, Kompatibilní typy papíru.

Je použitý papír příliš tenký nebo příliš silný?

Zkontrolujte, zda papír odpovídá. Zda se hlavy otírají o papír, který je příliš silný nebo příliš tenký, což způsobuje rozmazání tisku. Viz Vhodné formáty a množství papíru.

Dotýkali jste se tiskové strany papíru?

Nedotýkejte se tiskové strany papíru. Zejména se nedotýkejte lesklého papíru, který byl právě potištěn, neboť ten zasychá poněkud déle. Odebírejte papíry po jednom z krytu Zásobníku 1, přičemž dbejte na to, abyste se nedotkli potištěné strany. Nechte je plně zaschnout. Viz Opatření při manipulaci s papírem.

Má vložený papír správnou orientaci?

Některé papíry nelze kvůli jejich formátu vkládat podélně. Zkontrolujte orientaci, ve které je papír vložený. Viz Vhodné formáty a množství papíru.