dns

Gebruik het commando "dns" om DSN (Domain Name System)-instellingen te configureren of weer te geven.

Instellingen bekijken

Met het volgende commando worden de huidige DNS-instellingen weergegeven:

msh> dns

IPv4 DNS-serverconfiguratie

Met het volgende commando schakelt u het IPv4-DNS-serveradres in of uit:

msh> dns “ID” server “server address”

Met het volgende commando geeft u een configuratie weer waarbij het IP-adres 192.168.15.16 op een DNS 1-server wordt gebruikt:

msh> dns 1 server 192.168.15.16

• U kunt het IPv4 DNS-Serveradres registreren.

• U kunt een ID-nummer tussen 1 en 3 selecteren. U kunt maximaal drie ID-nummers selecteren.

• U kunt "255.255.255.255" niet gebruiken als DNS-serveradres.

IPv6 DNS-serverconfiguratie

Met het volgende commando schakelt u het IPv4-DNS-serveradres in of uit:

msh> dns “ID” server6 “server address”

• U kunt het IPv6-DNS-serveradres registreren.

• Het selecteerbare ID-nummer ligt tussen 1 en 3. U kunt maximaal 3 ID's selecteren.

Functie-instelling dynamische DNS

msh> dns “interface_name” ddns {on|off}

• U kunt de dynamische DNS-functie op "actief" of "niet-actief" instellen.

• {aan} betekent "actief" en {uit} betekent "niet actief".

• wlan kan enkel worden opgegeven wanneer de IEEE 802.11-interface geïnstalleerd is.

Interfacenaam

Interface geconfigureerd

ether

Ethernet-interface

wlan

IEEE 802.11-interface

De recordoverlappingsbewerking opgeven

msh> dns overlap {update|add}

• U kunt bewerkingen opgeven die worden uitgevoerd wanneer records elkaar overlappen.

• bijwerken: om oude records te verwijderen en nieuwe records te registreren.

• toevoegen: om nieuwe records toe te voegen en de oude records op te slaan.

• Wanneer CNAME overlapt, wordt het altijd gewijzigd, ongeacht de instellingen.

CNAME-registratie

msh> dns cname {on|off}

• U kunt opgeven of CNAME moet worden geregistreerd.

• {aan} betekent "actief" en {uit} betekent "niet actief".

• De geregistreerde CNAME is de standaardnaam die met rnp begint. CNAME kan niet worden gewijzigd.

Registratie van A-records

msh> dns arecord {dhcp|own}

• dhcp: u kunt de methode van registratie van een A-record opgeven wanneer de dynamische DNS-functie is ingeschakeld en DHCP kan worden gebruikt.

• eigen: om een A-record te registreren met behulp van de printer als de DNS-client.

Het DNS-serveradres en de domeinnaam die reeds werden toegekend, worden gebruikt voor de registratie.

Intervalinstellingen voor het bijwerken van de records

msh> dns interval [1-255]

• U kunt het interval opgeven waarna records worden bijgewerkt wanneer de dynamische DNS-functie wordt gebruikt.

• Het bijwerkinterval wordt per uur opgegeven. De mogelijke waarde ligt tussen 1 en 255 uur.

• De standaardwaarde is 24 uur.

Weergave resolv.conf

msh> dns resolv

Het protocol opgeven wanneer namen worden gevraagd tijdens dubbel stapelen

msh> dns resolv protocol {ipv4|ipv6}

• Verschijnt enkel tijdens dubbel stapelen.