Gebruik de opdracht "dns" voor de weergave en configuratie van DNS (Domain Name System).

Instellingen bekijken

Met onderstaande opdracht kunt u de huidige DNS-instellingen weergeven:

msh> dns

Configuratie van IPv4-DNS-server

Met het onderstaande commando kunt u het adres van de IPv4-DNS-server in- of uitschakelen:

msh> dns "ID" server "server address"

Met het volgende commando kunt u een configuratie weergeven aan de hand van het IP-adres 192.168.15.16 op een DNS 1-server:

msh> dns 1 server 192.168.15.16

• U kunt het IPv4 DNS-serveradres registreren.

• U kunt een ID-nummer opgeven tussen 1 en 3. U kunt maximaal drie ID-nummers selecteren.

• U kunt "255.255.255.255" niet gebruiken als DNS-serveradres.

Configuratie van IPv6 DNS-server

Met het onderstaande commando kunt u het adres van de IPv4-DNS-server in- of uitschakelen:

msh> dns "ID" server6 "server address"

• U kunt het IPv6 DNS-serveradres registreren.

• U kunt een ID-nummer opgeven tussen 1 en 3. U kunt maximaal drie ID-nummers selecteren.

Instellen van de dynamische DNS-functie

msh> dns "interface_name" ddns {on|off}

• U kunt de dynamische DNS-functie op "actief" of "inactief" instellen.

• {on} betekent "actief" en {off} betekent "inactief".

• Wlan kan alleen worden opgegeven wanneer de IEEE 802.11-interface geïnstalleerd is.

Interfacenaam

Geconfigureerde interface

ether

Ethernet-interface

wlan

IEEE 802.11-interface

De actie bij overlappende documenten opgeven

msh> dns overlap {update|add}

• U kunt opgeven wat er gedaan moet worden wanneer documenten elkaar overlappen.

• update: Gebruik deze parameter als u oude records wilt verwijderen en nieuwe records wilt registreren.

• add: Gebruik deze parameter als u nieuwe records wilt toevoegen en de oude records wilt opslaan.

• Wanneer CNAME overlapt, wordt het altijd gewijzigd, ongeacht de instellingen.

CNAME-registratie

msh> dns cname {on|off}

• U kunt opgeven of u CNAME wilt registreren.

• {on} betekent "actief" en {off} betekent "inactief".

• De geregistreerde CNAME is de standaardnaam die begint met rnp. CNAME kan niet worden gewijzigd.

A-records registreren

msh> dns arecord {dhcp|own}

• dhcp: U kunt opgeven welke registratiemethode voor een A-record moet worden gebruikt wanneer de dynamische DNS-functie is ingeschakeld en DHCP wordt gebruikt.

• own: Hierdoor wordt een A-record geregistreerd met de printer als de DNS-client.

Het adres en de domeinnaam van de DNS server die reeds zijn toegekend, worden voor de registratie gebruikt.

AAAA-record registreren als DNS-client als DDNS-functie is ingeschakeld en DHCPv6 is ingesteld

dns aaaarecord [dhcpv6|own]

• dhcpv6: het AAAA-record, in plaats van het apparaat, wordt door de DHCPv6-server als DNS-client geregistreerd.

• eigen: AAAA-record wordt door apparaat als DNS-client geregistreerd.

Intervalinstellingen voor het bijwerken van records

msh> dns interval [1-255]

• U kunt opgeven hoe lang moet worden gewacht voordat records worden opgeslagen wanneer de dynamische DNS-functie wordt gebruikt.

• De bijwerkinterval kan per uur worden ingesteld. U kunt van 1 tot maximaal 255 uur opgeven.

• De standaardinstelling is 24 uur.

resolv.conf display

msh> dns resolv

Hiermee geeft u het protocol op bij het opvragen van namen tijdens 'dubbel' stapelen

msh> dns resolv protocol {ipv4|ipv6}

• Dit wordt uitsluitend weergegeven tijdens 'dubbel' stapelen.