Fejléc átugrása
KézikönyvekTartalomElőzőTovábbSúgó

Terminológia

Ez a rész az IP-Faxszal kapcsolatos terminológiát mutatja be.

H.323

Multimédia kommunikációs protokoll, mely pont-pont kommunikációban képes fájlok küldésére és fogadására LAN vagy Internet hálózaton.

SIP

Kommunikációt vezérlő protokoll az Internet alapú telefenóiához kifejlesztve, mely VoIP alapon alapon működik (IP csomagokká alakítja a hanginformációt) és a felek közti kommunikációs kapcsolatok létrehozására, módosítására, valamint lebontására képes.

Kapuőr (VoIP gatekeeper)

A kapuőr kezeli az IP-hálózathoz csatlakoztatott eszközöket, képes a felvett telefonszámok IPv4-címekké történő alakítására, valamint hitelesítési funkciók ellátására. Ezen kívül a kapuőr kezeli a kommunikációs csatornát (átviteli sebességek meghatározása), és feladata a hozzáférés vezérlése is.

SIP szerver

A SIP szerver legnagyobb szerepe az IP hálózathoz csatlakoztatott eszközök közötti kapcsolódási igények kezelésében van, és alapvetően három funkcióját különböztethetjük meg:

  • Proxy szerver: A SIP kéréseket fogadja és továbbítja azokat a kérő nevében.

  • Regisztráló szerver: Fogadja a készülék IP-címével kapcsolatos információkat és regisztrálja azokat egy adatbázisba.

  • Átirányító szerver: Az igények célállomásainak felderítésére használatos.

Átjáró (VoIP átjáró)

Az átjáró köti össze a telefonhálózatot és az IP hálózatot. A különböző hálózatok összekapcsolásához képes elvégezni a protokollok egymásba alakítását, valamint kezeli a különböző kommunikációs eszközök (telefonok, faxok, stb.) csatlakoztatási feladatait a LAN és egyéb hálózatokhoz.