dns

Gebruik de opdracht "dns" om de DNS (Domein Naam Systeem)-instellingen te configureren of weer te geven.

De instellingen bekijken

Met de volgende opdracht worden de huidige DNS-instellingen weergegeven:

msh> dns

Configuratie van de IPv4 DNS-server

Met de volgende opdracht schakelt u het gebruik van het IPv4 DNS-serveradres in en uit:

msh> dns “ID” server “server address

Het volgende voorbeeld geeft de configuratie aan van een IP-adres van 192.168.15.16 op de DNS 1-server:

msh> dns 1 server 192.168.15.16

• U kunt IPv4 DNS-serveradressen registreren.

• U kunt een ID-nummer selecteren tussen 1 en 3. U kunt maximaal drie ID-nummers opgeven.

• U kunt "255.255.255.255" niet als het DNS-serveradres gebruiken.

Configuratie van de IPv6 DNS-server

Met de volgende opdracht schakelt u het gebruik van het IPv4 DNS-serveradres in en uit:

msh> dns “ID” server6 “server address

• U kunt IPv6 DNS-serveradressen registreren.

• Het selecteerbare ID-nummer ligt tussen 1 en 3, U kunt maximaal 3 ID's selecteren.

Dynamische DNS-functie-instellingen

msh> dns “interface_name” ddns {on|off}

• U kunt de dynamische DNS-functie instellen op "actief" of "inactief".

• {aan} betekent "actief" en {uit} betekent "inactief".

• wlan kan alleen worden gespecificeerd als de IEEE 802.11-interface geïnstalleerd is.

Interfacenaam

Geconfigureerde interface

ether

Ethernet-interface

wlan

IEEE 802.11 interface

De recordoverlapbewerking opgeven

msh> dns overlap {update|add}

• U kunt opgeven welke bewerkingen worden verricht wanneer records overlappen.

• update: Oude records verwijderen en nieuwe records opgeven.

• toevoegen: Nieuwe records toevoegen en de oude records opslaan.

• Als CNAME overlapt, wordt deze altijd gewijzigd, onafhankelijk van de instellingen.

CNAME registratie

msh> dns cname {on|off}

• U kunt opgeven of CNAME geregistreerd moet worden.

• {aan} betekent "actief" en {uit} betekent "inactief".

• De geregistreerde CNAME is de standaardnaam die begint met rnp. CNAME kan niet worden gewijzigd.

Registratie van A records

msh> dns arecord {dhcp|own}

• dhcp: U kunt de methode voor het registreren van een A-record opgeven als de dynamische DNS-functie is ingeschakeld en DHCP wordt gebruikt.

• eigen: Het registreren van een A-record met de printer als DNS-client.

Het DNS-serveradres en de domeinnaam zijn al aangeduid als gebruikt voor de registratie.

Intervalinstellingen voor recordbijwerking

msh> dns interval [1-255]

• U kunt opgeven na welk interval records worden bijgewerkt wanneer de dynamische DNS-functie wordt gebruikt.

• Het bijwerkinterval wordt opgegeven in uren. Er kan een waarde tussen 1 en 255 uur worden ingevoerd.

• De standaardinstelling is 24 uur.

resolv.conf weergave

msh> dns resolv

Specificeer het protocol wanneer er namen gevraagd worden tijdens dual stacking

msh> dns resolv protocol {ipv4|ipv6}

• Verschijnt alleen tijdens dual stacking.